7 Aralık 2019 Cumartesi

İşletmeciler İçin Kitap Önerisi: Accounting Game

   Bölüme başlarken kiminle konuşsam en zorlanacağım ders olduğunu iddia ettiği Accounting, şu an en sevdiğim 2 dersten birisi. İçerisinde sayılar olan ve belli bir mantığa sahip dersleri liseden beri seviyorum. Accounting ise bu tanıma tam olarak uyuyor. 

   Açıkçası biraz şanslı olduğumdan bu dersi yüksek lisans arkadaşım Ekin ile almanın rahatlığını yaşadım. Asset = Liability + Equity muhabbetine de Adil Oran Hocam'ın hazırlıkta kendisinden izin alarak bir dönem boyunca katıldığım Valuation (http://adiloran.com/courses/ba4829/derslerinden biraz aşinaydım. Bunların yanında eğer bu kitabı ders seçimi haftasında alıp okumuş olsaydım accounting'in dünya tatlısı bir ders olduğunu, zevkle çalışacağımı önceden fark ederdim sanıyorum.

   Kitabı 1. sınav ile 2. sınav arasında ufak bir hatırlatma niyetine okudum. Kitabı öneren kişi de Accounting Stuff kanalının sahibi, yakışıklı bir beydi.  Genel olarak yine Accounting nedir ne değildir anlaşılması için kanalındaki videoların faydalı olacağına inanıyorum. Sadece debit credit olayında DEALER şeklinde ezberlemektense mantığını kavramak gerektiğini düşünüyorum.(Kendisinin ne kadar yakışıklı olduğunu düşünmekten zaman zaman dersi dinleyemediğim bilgisi doğru...)

Kitap Önerisi Videosu



DEALER ne ya hu diyenlere:



   Peki, kitap neyi anlatıyor? Kitap yazın başlamasıyla beraber limonata satmaya karar veren bir çocuğun kendi muhasebe defterini tutmasını anlatıyor. Limonata tezgahı için sigorta ödemesinden tutun arkadaşlarına sonra ödenmek üzere sattığı limonataların paralarını alamayacağını fark ettiğinde ne yapması gerektiğine kadar (bad debt) her şeyi ayrıntılı açıklıyor. Hatta bir yerde mahallenin bakkalı (?) ile konuşup ondan veresiye şeker/limon bile alıyor.




   Accrual Basis ve Cash Basis Accounting metodlarını da bir bir inceliyor:




    Ufak bir çocuğun yaptığı iş üzerinden, limonata satış işi üzerinden FIFO ve LIFO methodları anlatılır mı, kitap anlatıyor. Bu methodların ne oldunu bilmiyorsanız kitap basit bir dille size bunu da öğretiyor: (Değişik zamanlarda aldığımız malların fiyatları farklı oluyor. Peki biz satış yaparken hangi fiyattan satacağız? İlk aldığımız malı mı elden çıkartacağız, yoksa son aldığımız rafın en önünde duruyor ilk onu mu satarız diyeceğiz?)







   Hatta yazarımız bir yerde o kadar uçuyor ki küçük limonata dükkanımızın ünü yayılıyor ve satıcımız aynı zamanda danışmanlık hizmeti vermeye başlıyor. Böylece kitapta sadece "Merchandise Company" değil, "Service Business" da anlatılmış oluyor. 
   Uçuyor dememin diğer bir sebebi ise minik limonatacının kendisini Coca Cola ile kıyaslaması...



   Kitapta depreciation konusu bile limonata tezgahı üzerinden anlatılıyor:




 "On a daily basis, cash runs the business, not profits."


"Earnings isn't cash!"



Kitabın sonunda kendinizi Accounting Genius ilan edebileceğiniz küçük bir mezuniyet belgeniz de oluyor. Ben ODTÜ Kütüphanesi'nden aldığım için adımı yazamasam da :) 



   1. sınıf adına şunu söyleyebilirim ki keşke yazın sıkıldığımda macroecon çalışacağıma bu kitabı okuyup bölüme gelmeden kendimi accounting genius ilan etseymişim. Neyse her türlü accounting genius olduk zaten ;)

   Kütüphaneden alıp okuduğum bu güzel kitabı Accounting finalinde de her şeyin yolunda gitmesi koşuluyla kendime hediye edeceğim. İlerde kütüphanemde olmasını isteyeceğim bir kitap.

   Hala accounting nedir anlamadıysanız, ne işe yarıyor kafanızda oturtamıyorsanız mutlaka bu kitabı okuyun. Çok faydasını göreceksiniz! Kitabın PDF versiyonu için elocan_kt instagram ve twitter hesaplarından bana yazabilirsiniz!




   Elocan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder